Brukselka należy do warzyw z rodziny Brassicaceae i jest blisko spokrewniona z jarmużem, kalafiorem i gorczycą.

Te warzywa krzyżowe przypominają małe kapustki i są zazwyczaj krojone, oczyszczane i gotowane, aby stworzyć pożywny dodatek lub danie główne.

Brukselka ma wysoką zawartość wielu składników odżywczych i jest powiązana z wieloma korzyściami zdrowotnymi. W tym artykule omówiono 10 sposobów, w jakie brukselka może korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie.

  1. Wysoka zawartość składników odżywczych

Brukselka jest niskokaloryczna, ale za to bogata w błonnik, witaminy i minerały.

Oto niektóre z najważniejszych składników odżywczych zawartych w pół filiżanki (78 gramów) gotowanej brukselki (1):

Kalorie: 28
Białko: 2 gramy
Węglowodany: 6 gramów
Błonnik: 2 gramy
Witamina K: 137% RDI
Witamina C: 81% RDI
Witamina A: 12% RDI
Folian: 12% z RDI
Mangan: 9% zalecanego dziennego spożycia (RDI)
Brukselka jest szczególnie bogata w witaminę K, która jest niezbędna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości (2Trusted Source).

Są również bogate w witaminę C, przeciwutleniacz, który wspomaga wchłanianie żelaza i jest zaangażowany w naprawę tkanek i funkcji odpornościowych (3Trusted Source).

Co więcej, ich wysoka zawartość błonnika wspomaga regularność i zdrowie jelit (4Trusted Source, 5Trusted Source).

Oprócz wyżej wymienionych składników odżywczych, brukselka zawiera niewielkie ilości witaminy B6, potasu, żelaza, tiaminy, magnezu i fosforu.

  1. Bogata w antyoksydanty
    Brukselka ma wiele zalet zdrowotnych, ale wyróżnia się imponującą zawartością przeciwutleniaczy.

Antyoksydanty to związki, które zmniejszają stres oksydacyjny w komórkach i pomagają obniżyć ryzyko chorób przewlekłych.

Jedno z badań wykazało, że kiedy uczestnicy jedli około 2 filiżanek (300 gramów) brukselki dziennie, uszkodzenia komórek spowodowane stresem oksydacyjnym zmniejszyły się o 28% (6Trusted Source).

Brukselka jest szczególnie bogata w kaempferol, przeciwutleniacz, który został szczegółowo przebadany pod kątem jego wielu właściwości prozdrowotnych.

Badania na probówkach wykazały, że kaempferol może ograniczać wzrost komórek rakowych, łagodzić stany zapalne i poprawiać zdrowie serca (7Trusted Source, 8Trusted Source, 9Trusted Source).

Spożywanie brukselki jako części diety bogatej w owoce i warzywa może pomóc w dostarczeniu przeciwutleniaczy, których organizm potrzebuje do zachowania dobrego zdrowia.

  1. Może pomóc w ochronie przed rakiem
    Niektóre badania sugerują, że wysoki poziom antyoksydantów w brukselce może pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami raka.

Istnieje kilka możliwych sposobów, w jaki może to działać.

Badanie z 2008 roku wykazało, że brukselka może chronić przed kancerogenami, czyli czynnikami wywołującymi raka, oraz zapobiegać uszkodzeniom komórek spowodowanym utlenianiem (10Trusted Source).

W innym małym badaniu, spożywanie brukselki zwiększyło poziom niektórych enzymów detoksykacyjnych o 15-30%.

Naukowcy wysunęli hipotezę, że efekt ten może potencjalnie prowadzić do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, choć potrzebne są dalsze badania (11Zaufane źródło).

Ponadto, przeciwutleniacze zawarte w brukselce mogą neutralizować wolne rodniki. Są to związki powstające w wyniku stresu oksydacyjnego, które przyczyniają się do powstawania chorób takich jak rak (12Zaufane źródło).

Włączenie brukselki jako części zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, ale potrzebne są dalsze badania.

  1. Wysoka zawartość błonnika
    Zaledwie pół filiżanki (78 gramów) ugotowanej brukselki zawiera 2 gramy błonnika, co zaspokaja aż 8% dziennego zapotrzebowania na błonnik (1).

Błonnik jest ważnym elementem zdrowia, a jego odpowiednia ilość w diecie przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

Badania wykazują, że błonnik pokarmowy może łagodzić zaparcia poprzez zwiększenie częstotliwości oddawania stolca i zmiękczenie jego konsystencji, co ułatwia wypróżnianie (4Trusted Source).

Błonnik pokarmowy wspomaga również zdrowie układu trawiennego, ponieważ odżywia korzystne bakterie znajdujące się w jelitach (5Trusted Source).

Zwiększone spożycie błonnika wiąże się również z innymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszone ryzyko chorób serca i lepsza kontrola poziomu cukru we krwi (13Trusted Source, 14Trusted Source).

Aktualne wytyczne zalecają, aby kobiety spożywały co najmniej 25 gramów błonnika dziennie, a mężczyźni co najmniej 38 gramów błonnika dziennie (15Trusted Source).

Spożywanie brukselki, wraz z innymi dobrymi źródłami błonnika, takimi jak owoce, warzywa i pełne ziarna, może z łatwością pomóc w zaspokojeniu zapotrzebowania na błonnik.

Related Posts