Rak okrężnicy jest rodzajem raka, który rozpoczyna się w jelicie grubym (okrężnicy). Okrężnica jest końcową częścią przewodu pokarmowego.

Rak okrężnicy zazwyczaj dotyka starszych dorosłych, choć może wystąpić w każdym wieku. Zwykle zaczyna się jako małe, nienowotworowe (łagodne) grudki komórek zwane polipami, które tworzą się we wnętrzu okrężnicy. Z czasem niektóre z tych polipów mogą przekształcić się w raka jelita grubego.

Polipy mogą być małe i dawać niewiele, jeśli w ogóle, objawów. Z tego powodu lekarze zalecają regularne badania przesiewowe, które pomagają zapobiegać rakowi jelita grubego poprzez identyfikację i usuwanie polipów, zanim przekształcą się w raka.

Jeśli rak jelita grubego rozwinie się, dostępnych jest wiele metod leczenia, które mogą pomóc w jego zwalczaniu, w tym chirurgia, radioterapia i leczenie farmakologiczne, takie jak chemioterapia, terapia celowana i immunoterapia.

Rak okrężnicy jest czasami nazywany rakiem jelita grubego, który jest terminem łączącym w sobie raka okrężnicy i raka odbytnicy, który rozpoczyna się w odbytnicy.

Objawy
Oznaki i objawy raka jelita grubego obejmują:

Utrzymująca się zmiana nawyków jelitowych, w tym biegunka lub zaparcia lub zmiana konsystencji stolca
Krwawienie z odbytu lub krew w stolcu
Utrzymujący się dyskomfort w jamie brzusznej, taki jak skurcze, gazy lub ból
Uczucie, że jelito nie opróżnia się całkowicie
Osłabienie lub zmęczenie
Niewyjaśniona utrata wagi
Wiele osób z rakiem jelita grubego nie doświadcza żadnych objawów we wczesnych stadiach choroby. Kiedy pojawią się objawy, będą one prawdopodobnie różne, w zależności od wielkości nowotworu i jego umiejscowienia w jelicie grubym.

Kiedy należy zgłosić się do lekarza
Jeśli zauważysz jakiekolwiek uporczywe objawy, które Cię niepokoją, umów się na wizytę u lekarza.

Porozmawiaj z lekarzem o tym, kiedy należy rozpocząć badania przesiewowe w kierunku raka jelita grubego. Ogólne wytyczne zalecają, aby badania przesiewowe w kierunku raka jelita grubego rozpocząć około 50 roku życia. Twój lekarz może zalecić częstsze lub wcześniejsze badania, jeśli masz inne czynniki ryzyka, takie jak historia choroby w rodzinie.

Zgłoś się na wizytę do Kliniki Mayo
Przyczyny
Lekarze nie są pewni, co powoduje większość nowotworów jelita grubego.

Ogólnie rzecz biorąc, rak jelita grubego zaczyna się, gdy w zdrowych komórkach okrężnicy dochodzi do zmian (mutacji) w ich DNA. DNA komórki zawiera zestaw instrukcji, które mówią komórce, co ma robić.

Zdrowe komórki rosną i dzielą się w uporządkowany sposób, aby utrzymać normalne funkcjonowanie organizmu. Ale kiedy DNA komórki zostaje uszkodzone i staje się nowotworowe, komórki dzielą się dalej – nawet jeśli nowe komórki nie są potrzebne. W miarę gromadzenia się komórek, tworzą one guz.

Z czasem komórki nowotworowe mogą się rozrastać, by zaatakować i zniszczyć pobliskie normalne tkanki. Komórki rakowe mogą też przemieszczać się do innych części ciała i tam tworzyć złogi (przerzuty).

Czynniki ryzyka
Czynniki, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego obejmują:

Starszy wiek. Rak okrężnicy może być zdiagnozowany w każdym wieku, ale większość osób z rakiem okrężnicy jest w wieku powyżej 50 lat. Liczba zachorowań na raka jelita grubego u osób poniżej 50 roku życia wzrasta, ale lekarze nie są pewni dlaczego.
Rasa afroamerykańska. Afroamerykanie mają większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego niż ludzie innych ras.
Osobista historia raka jelita grubego lub polipów. Jeśli miałeś już raka jelita grubego lub nienowotworowe polipy jelita grubego, masz większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w przyszłości.
Stany zapalne jelit. Przewlekłe choroby zapalne jelita grubego, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Zespoły dziedziczne zwiększające ryzyko raka jelita grubego. Niektóre mutacje genów przekazywane przez pokolenia Twojej rodziny mogą znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Tylko niewielki odsetek nowotworów jelita grubego jest związany z dziedzicznymi genami. Najczęstszymi dziedzicznymi zespołami zwiększającymi ryzyko raka jelita grubego są rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP) i zespół Lyncha, który jest również znany jako dziedziczny niepolipowaty rak jelita grubego (HNPCC).
Rodzinne występowanie raka jelita grubego. Jest bardziej prawdopodobne, że zachorujesz na raka jelita grubego, jeśli masz krewnego, który zachorował na tę chorobę. Jeśli więcej niż jeden członek rodziny ma raka okrężnicy lub odbytnicy, ryzyko jest jeszcze większe.
Dieta o niskiej zawartości błonnika i wysokiej zawartości tłuszczu. Rak okrężnicy i odbytnicy może być związany z typową dietą zachodnią, która jest uboga w błonnik, a bogata w tłuszcz i kalorie. Badania w tej dziedzinie przyniosły mieszane wyniki. Niektóre badania wykazały zwiększone ryzyko zachorowania na raka okrężnicy u osób, które stosują dietę o wysokiej zawartości czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego.
Siedzący tryb życia. Ludzie, którzy nie są aktywni, są bardziej narażeni na rozwój raka jelita grubego. Podejmowanie regularnej aktywności fizycznej może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Cukrzyca. Osoby z cukrzycą lub insulinoopornością mają zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Otyłość. Ludzie, którzy są otyli mają zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i zwiększone ryzyko śmierci z powodu raka jelita grubego w porównaniu z ludźmi uważanymi za osoby o prawidłowej wadze.
Palenie tytoniu. Ludzie, którzy palą mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Related Posts